Απάτες με κρυπτονομίσματα
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι απατεώνες βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να εκμεταλλευτούν την ανάπτυξή της, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται και οι γνωστές “απάτες με κρυπτονομίσματα.” Οι θύτες χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους για να απατήσουν ανυποψίαστα θύματα, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογική εξέλιξη και την ευκολία παραπληροφόρησης. Συνεπώς, οι αναφορές για κλοπές κρυπτονομισμάτων αυξάνονται, και τα θύματα αναρωτιούνται πώς θα εντοπίσουν τα κλεμμένα κρυπτονομίσματά τους.
Παρακάτω αναλύουμε γνωστές απάτες με κρυπτονομίσματα που έχουν εμφανιστεί στον κυβερνοχώρο πρόσφατα:
Πυραμίδες επενδυτών:
Σε αυτήν την απάτη, οι απατεώνες στοχεύουν στην ανάγκη των θυμάτων για γρήγορο πλούτο. Παρουσιάζουν μια φανταστική εταιρεία που, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει. Επειδή τα κρυπτονομίσματα είναι εικονικά και οι απατεώνες διαθέτουν προηγμένες τεχνολογίες, εξαπατούν εύκολα τα ανυποψίαστα θύματά τους. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός 27χρονου από την Πάτρα που έχασε 45.000 ευρώ.
Φούσκα “Pump and Dump“:
Στη φούσκα αυτή, οι θύτες προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές ότι η τιμή ενός κρυπτονομίσματος αυξάνεται δραματικά, προτρέποντας τους να αγοράσουν. Στη συνέχεια, πωλούν το κρυπτονόμισμα με αυξημένο κέρδος, ενώ οι άλλοι επενδυτές που ακολούθησαν τη συμβουλή τους βρίσκονται με αντικείμενα που έχουν χάσει αξία.
Ψεύτικες διαφημίσεις με διασημότητες:
Σε αυτήν την απάτη, παρουσιάζονται ψεύτικοι λογαριασμοί διασημοτήτων που φαίνεται να επενδύουν σε κάποιο κρυπτονόμισμα. Συνήθως, αυτοί οι λογαριασμοί είναι ψεύτικοι ή έχουν παραβιαστεί και έχουν σκοπό να εξαπατήσουν τα θύματα, ώστε αυτά να επενδύσουν. Δύο παραδείγματα είναι η χρήση του ονόματος του Elon Musk σε κάποια διεύθυνση Bitcoin, όπου χάθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, και η χρήση του ονόματος του Robert Kiyosaki στο YouTube.
Ψεύτικα ανταλλακτήρια:
Οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθώντας να παρασύρουν τα θύματα και υποσχόμενοι πρόσβαση σε εικονικά χρήματα που βρίσκονται σε συγκεκριμένα ανταλλακτήρια. Για να αποκτήσουν πρόσβαση, τα θύματα πρέπει να εγγραφούν και να καταθέσουν πρώτα χρήματα. Ωστόσο, αυτά τα ανταλλακτήρια δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, και τα θύματα χάνουν τα χρήματά τους.
Επικίνδυνες εφαρμογές:
Οι κυβερνοεγκληματίες παραποιούν νόμιμες εφαρμογές κρυπτονομισμάτων και τις διανέμουν μέσω διαφόρων καταστημάτων εφαρμογών. Εάν εγκαταστήσετε μια από αυτές τις εφαρμογές, υπάρχει ο κίνδυνος να κλέψουν τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία ή να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας. Άλλες εφαρμογές μπορεί να προσπαθήσουν να εξαπατήσουν τους χρήστες, προτείνοντάς τους να πληρώσουν για ανύπαρκτες υπηρεσίες ή να προσπαθήσουν να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης στο πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων τους.
Ψεύτικα δελτία Τύπου:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απατεώνες καταφέρνουν να εξαπατήσουν ακόμα και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι αναδημοσιεύουν ψεύτικες πληροφορίες. Ένα παράδειγμα αυτού συνέβη όταν σημαντικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αναφέρθηκαν σε ιστορίες σχετικά με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που προετοιμάζονταν να δεχτούν ορισμένα κρυπτονομίσματα. Τα ψεύτικα δελτία Τύπου, στα οποία βασίστηκαν αυτές οι ιστορίες, αποτελούσαν μέρος σχεδίων που είχαν σκοπό να αυξήσουν την αξία των κρυπτονομισμάτων που κατείχαν οι απατεώνες.
Ο «ρομαντικός» απατεώνας:
Συχνά, ένας απατεώνας προσεγγίζει τα θύματά του μέσω εφαρμογών γνωριμιών ή πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης. Αρχικά, μπορεί να ξεκινήσει ως μια απάτη που ξεκινά από διαδικτυακά ραντεβού και στη συνέχεια εξελίσσεται σε μια επενδυτική απάτη, με προοπτικές σοβαρών οικονομικών απωλειών για εσάς.
Ο υποδυόμενος τον φίλο απατεώνας:
Αυτή η απάτη συνήθως εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη που έχετε προς τους φίλους σας. Ο απατεώνας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό ενός φίλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ που μοιάζει με φίλο. Στη συνέχεια, επικοινωνεί μαζί σου μέσω μηνυμάτων και ζητά χρήματα για μια ψεύτικη επείγουσα ανάγκη. Είναι σημαντικό να έρθετε σε επικοινωνία με το πρόσωπο αυτό, εκτός των κοινωνικών μέσων για να γίνει επιβεβαίωση της αυθεντικότητας του αιτούντος βοήθεια πριν προβείς σε οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή.
Επιχειρηματική ευκαιρία:
Σε αυτόν τον τύπο απάτης, ένα άτομο δημιουργεί μια ψευδή επιχειρηματική ευκαιρία σχετικά με τα κρυπτονομίσματα. Συχνά υποσχόμενος υψηλές αποδόσεις, σας προτρέπει να επενδύσετε. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να ανακτήσετε τα χρήματά σας, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι οικονομικά καταστροφικά. Προτού επενδύσετε, πρέπει να ερευνήσετε προσεκτικά την αξιοπιστία της πηγής και να αμφισβητήσετε αν όλα ακούγονται υπερβολικά κερδοφόρα.
Απατηλές διαφημίσεις:
Σας εμφανίζεται μια διαφήμιση που υπόσχεται επένδυση σε κρυπτονομίσματα μέσω των κοινωνικών μέσων. Κάνετε κλικ στη διαφήμιση και παραχωρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Και τελικά ενας απατεώνας σας επικοινωνεί τηλεφωνικά και προσπαθεί να σας πείσει να επενδύσετε σε αμφίβολα σχέδια επένδυσης.
Phishing/Αντιποίηση ταυτότητας:
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την τακτική του phishing για να παραποιήσουν επίσημες ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά μηνύματα ή κοινωνικές δικτυώσεις και να καθοδηγήσουν χρήστες να αποκαλύψουν τα προσωπικά κλειδιά τους για πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων. Στόχος τους είναι να κλέψουν τα κρυπτονομίσματα των θυμάτων.
Ψευτικά πορτοφόλια:
Οι θύτες δημιουργούν ψευδείς εφαρμογές και ιστοσελίδες πορτοφολίων κρυπτονομισμάτων που μοιάζουν με αξιόπιστες υπηρεσίες. Όταν οι χρήστες καταχωρίζουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε αυτές τις πλατφόρμες, τα χάνουν.
Κανάλια στο Telegram:
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Telegram για να διαδίδουν απάτες. Δημιουργούν κανάλια που υποσχόμενα ειδήσεις, δωρεάν κρυπτονομίσματα ή άλλες προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν χρήστες, στη συνέχεια προσπαθούν να παραποιήσουν τα προφίλ τους και να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες..
Ponzi, MLM Εταιρίες με Κρυπτονομίσματα:
Οι απατεώνες δημιουργούν εταιρίες πολυεπίπεδου μάρκετινγκ που υπόσχονται υψηλά κέρδη από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Συχνά, τα κέρδη που καταβάλλονται προς τα πρώτα μέλη προέρχονται από τις επενδύσεις των νέων μελών, χωρίς πραγματική επένδυση. Τέτοιες εταιρίες είναι συνήθως απάτες Ponzi.
Συνειδητοποιώντας αυτούς τους κινδύνους και προστατεύοντας τον εαυτό σας από απάτες, μπορείτε να απολαύσετε με ασφάλεια τις επενδύσεις σας σε κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με προβλήματα όπως κλοπές κρυπτονομίσματος ή επιθέσεις ransomware, μπορείτε να βασιστείτε στην CyberX, στην ειδική γνώση μας και τη βοήθεια που προσφέρουμε για την ανάκτηση των απωλεσθέντων σας. Η ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων σας είναι η προτεραιότητά μας .