Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, η ασφάλεια στο διαδίκτυο έχει καταστεί πιο σημαντική από ποτέ. Το phishing είναι μία από τις πιο διαδεδομένες απειλές, καθώς οι απατεώνες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών. Παρακάτω θα βρείτε 10 χρήσιμες συμβουλές για να προστατευτείτε από τέτοιου είδους επιθέσεις.
1. Ελέγξτε τη διεύθυνση URL
Πριν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο που σας αποστέλλεται μέσω email ή εμφανίζεται σε κάποιον ιστότοπο, περάστε το ποντίκι πάνω από τον σύνδεσμο για να δείτε τη διεύθυνση URL. Αν η διεύθυνση φαίνεται ύποπτη ή διαφέρει από την αναμενόμενη, καλύτερα να αποφύγετε το κλικ. Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν διευθύνσεις που μοιάζουν πολύ με τις αυθεντικές, αλλά περιέχουν μικρές αλλαγές, όπως ένα επιπλέον γράμμα ή έναν αριθμό.
2. Μην εμπιστεύεστε αναπάντεχα emails
Αν λάβετε ένα email από έναν αποστολέα που δεν αναγνωρίζετε ή που φαίνεται ύποπτος, μην απαντήσετε και μην ανοίξετε τους συνδέσμους ή τα συνημμένα αρχεία. Ακόμα και αν το μήνυμα φαίνεται να προέρχεται από μια γνωστή εταιρεία, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί.
3. Χρησιμοποιήστε φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας
Τα περισσότερα συστήματα email διαθέτουν φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των phishing emails που λαμβάνετε. Ενεργοποιήστε αυτά τα φίλτρα και ελέγχετε τακτικά τον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για τυχόν ψευδή θετικά.
4. Επιβεβαιώστε την ταυτότητα του αποστολέα
Αν λάβετε ένα email που φαίνεται να προέρχεται από μια γνωστή εταιρεία και σας ζητά προσωπικές πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με την εταιρεία μέσω των επίσημων καναλιών της για να επιβεβαιώσετε το αίτημα. Οι εταιρείες συνήθως δεν ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες μέσω email.
5. Μην κοινοποιείτε ευαίσθητες πληροφορίες
Ποτέ μην κοινοποιείτε προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς πιστωτικών καρτών, μέσω email ή άγνωστων ιστοσελίδων. Οι έμπιστες εταιρείες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να στείλετε τέτοιου είδους πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
6. Ενημερώστε τα προγράμματα ασφαλείας
Η ενημέρωση του λογισμικού προστασίας από ιούς και του λειτουργικού σας συστήματος είναι απαραίτητη για την προστασία σας από γνωστές απειλές. Οι κατασκευαστές λογισμικού συχνά εκδίδουν ενημερώσεις που διορθώνουν ευπάθειες τις οποίες εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.
7. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
Επιλέξτε σύνθετους και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό σας και μην τους μοιράζεστε με άλλους. Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης που περιέχουν αριθμούς, γράμματα και σύμβολα είναι πιο δύσκολο να παραβιαστούν.
8. Προσοχή σε επείγοντα μηνύματα
Τα phishing emails συχνά προσπαθούν να δημιουργήσουν αίσθημα επείγοντος, προκειμένου να σας κάνουν να δράσετε χωρίς να το σκεφτείτε. Αν λάβετε ένα μήνυμα που σας καλεί να αναλάβετε άμεση δράση, κάντε ένα βήμα πίσω και αξιολογήστε την κατάσταση με ψυχραιμία.
9. Εκπαιδευτείτε για το phishing
Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας. Γνωρίστε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να ξεγελάσουν τους χρήστες και μοιραστείτε αυτές τις γνώσεις με τους συνεργάτες σας. Όσο πιο ενημερωμένοι είστε, τόσο πιο εύκολα θα αναγνωρίζετε τις απειλές.
10. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)
Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας στους λογαριασμούς σας. Ακόμα κι αν κάποιος καταφέρει να αποκτήσει τον κωδικό πρόσβασής σας, το 2FA θα αποτρέψει την πρόσβαση, καθώς απαιτείται και δεύτερη μορφή επαλήθευσης, όπως ένας κωδικός που αποστέλλεται στο κινητό σας.
Η προστασία από το phishing είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί προσοχή, ενημέρωση και χρήση των κατάλληλων εργαλείων. Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να πέσετε θύμα αυτής της απάτης.